Sandt & Falsk om pottetræning
Som forælder har du allerede oplevet mange fantastiske milepæle med dit barn: første smil, første ord, første skridt. Overgangen fra ble til potte og derefter til toilettet er en stor milepæl, som du gerne vil hjælpe dit barn med at nå. Der findes mange udsagn om pottetræning, men ikke alle er lige sande. Hvad er sandt og hvad er falsk af alt, hvad du hører? Her er nogle udsagn, der ikke altid er korrekte.
1. Drenge har meget sværere ved pottetræning end piger
Dette er et af de mest udbredte udsagn, som mange forældre, især mødre til drenge, hører. Vi mener, at det er ligegyldigt, om det er en dreng eller en pige, der skal i gang med pottetræning. Forventningerne og målene bør være de samme. Uanset hvad du som forælder til en dreng får at vide, skal du planlægge pottetræningen på samme måde. Opfattelsen af, at det er sværere for drenge, skyldes ofte antagelsen om, at de ikke har tid til at holde pottepauser (dette kan dog også gælde piger). Men ved at vælge at pottetræne med en bærbar potte som My Carry Potty kan potten altid være lige ved hånden.
2. Barnet skal være klar til at begynde pottetræning
Før vores moderne engangsbleer blev opfundet, holdt børn normalt op med at bruge bleer meget tidligere end de gør i dag. Mange børn blev blefri omkring 12 måneders alderen eller så snart de kunne sidde op. De fleste var tørre omkring 18 måneders alderen. Dette antyder, at der er mulighed for at lade barnet holde op med at bruge bleer meget tidligere end hvad mange tror er den rigtige alder. Hvis det passer dig og tegnene på, at barnet er klar, er til stede, er der ofte mulighed for, at barnet kan blive blefrit tidligere og hurtigere end du måske havde forventet.
3. Buksebleer gør pottetræning lettere
Buksebleer er stadig bleer, men med et andet design. Mange forældre mener, at det kan være praktisk for barnet at bruge buksebleer under pottetræning for at undgå "uheld". Men en bukseble er stadig en ble, og da den ikke føles våd, når barnet har tisset, lærer det ikke, hvad der foregår. Der kan dog være undtagelser afhængigt af situationen og hvor uheldigt et uheld ville være. I situationer, hvor det at undgå stress hos forælderen og negativ påvirkning af barnets pottetræning er vigtigt, kan buksebleer stadig være nyttige. Generelt anbefaler vi at bruge pottetræningsbukser, da de giver barnet mulighed for at mærke, at deres bukser er våde. Dette hjælper barnet med at skabe sammenhæng og forståelse for, hvad der sker, når de tisser.
4. Venter du med at pottetræne, til barnet er blevet større, går det hurtigere
Der er ingen garanti for, at det går hurtigere at pottetræne et ældre barn. Det er barnets egen modenhed, der er afgørende. Det er vigtigt, at barnet ikke føler pres eller stress, som også kan komme fra forældrenes side, hvis de føler, at de har ventet 'for længe'. I stedet bør du forsøge at gøre pottetræning til en legende og positiv oplevelse for barnet. At lade barnet vælge sin egen potte kan lette processen, da barnet tager den til sig som andre ejendele eller legetøj.
Held og lykke!